">

Το χωριό «Μεγάλος Πρίνος - Kαζαβίτι»

 
 
Green abstract picture with ladybug
 
Η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. Αρκετοί πύργοι και άφθονα κεραμικά μαρτυρούν την εγκατάσταση κατοίκων από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Πρόκειται για γεωργική-αγροτική εγκατάσταση σε μια περιοχή που φημίζονταν και εξακολουθεί να φημίζεται για τα αμπέλια της και το εκλεκτό κρασί που παρήγαγε, σχετικά πρόσφατα μάλιστα, ανακαλύφθηκε ένα εργαστήριο κατασκευής οξυπύθμενων αμφορέων για την αποθήκευση και μεταφορά κρασιού, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τον ίδιο γεωργικό-αγροτικό χαρακτήρα διατήρησε η περιοχή και στα μεταγενέστερα χρόνια και την κύρια σχέση της με τα αμπέλια και το κρασί φαίνεται να μαρτυρεί και η ονομασία "Καζαβίτι", που είναι λατινογενής και ετυμολογείται μάλλον από το casa=σπίτι και vitis=κληματαριά.

 

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb

 

Όσον αφορά τα νεότερα χρόνια, οι οικισμοί πρέπει να δημιουργήθηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. Από τα μέσα του 17ου αιώνα η έξαρση της πειρατείας αναγκάζει τους κατοίκους που κατοικούσαν ως τότε σε παραθαλάσσιους οικισμούς να μετακινηθούν στο εσωτερικό του νησιού.

 

Η μορφή με την οποία διασώζονται οι οικισμοί Μεγάλο και Μικρό Καζαβίτι μέχρι σήμερα είναι κυρίως του 19ου αιώνα, καθώς οι αρχαιότερες μαρτυρίες που έχουμε από επιγραφές σπιτιών είναι του 1806 και 1807. Τα σπίτια που διατηρούνται μέχρι σήμερα είναι του τύπου της λεγόμενης μακεδονικής αρχιτεκτονικής που έχτισαν μάστοροι από τη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ήπειρο.

 

Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb Plants: image 1 0f 4 thumb

 

Οι οικισμοί Μεγάλο και Μικρό Καζαβίτι είναι από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας. Όμως λόγως εγκατάλειψης από τους κατοίκους από το 1960 και μετά, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα για τη γενικότερη λειτουργία και διατήρηση τους. Οι σημερινοί κάτοικοι τους είναι σε μεγάλο βαθμό αλλοδαποί αλλά και ημεδαποί εκτός Θάσου, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι που διατήρησαν τα σπίτια τους είναι ελάχιστοι.

 

Η καταπληκτική φυσική θέση των οικισμών, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα που περιβάλλει τους οικισμούς καθώς και η μεγάλη ιστορική και εθνική τους αξία επιβάλλουν την άμεση δραστηριοποίηση όλων των σχετικών φορέων για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων και την διατήρηση αυτών των οικισμών στην παραδοσιακή τους μορφή.

Πηγή: Ημερολόγιο 2002 Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου